Zakon

Preuzeto sa portala RTS-a, www.rts.rs

Ujedinjene nacije skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Komisija za narkotike UN-a odstranila je kanabis sa liste najopasnijih droga usvojene konvencijom 1961. godine. Očekuje se da će ova odluka imati dalekosežan uticaj na ispitivanje i medicinsko korišćenje marihuane širom sveta.

Pre glasanja, kanabis i smola od kanabisa nalazili su se na listi pored heroina, metadona, morfina, opijuma i kokaina.

Biljka konoplje, odnosno kanabis

Biljka konoplje, odnosno kanabis

Komisija UN-a za narkotike uključuje 53 zemlje članice, a glasanje o reklasifikaciji marihuane bilo je veoma napeto – predlog je usvojen sa 27 člasova za i 25 protiv uz ukrajinski glas koji je bio odsutan.

SAD i većina država Evropske unije glasalo je za, dok su Kina, Pakistan i Rusija bile među državama koje su se protivile predlogu, prenosi Forbs.

Komisija je takođe razmatrala i druge predloge, poput stavljanja posebnih preparata na bazi THC-a na liste lekova, ali nijedan od pet predloga nije usvojen.

Farma kanabisa u podrumu zgrade u Amsterdamu

Farma kanabisa u podrumu zgrade u Amsterdamu

„Ovakav ishod ne znači da će se legalizacija odjednom desiti širom sveta, ali bi mogao da bude prekretnica“, kaže Džesika Stajnberg, direktorka u firmi “Global C” koja lobira za upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Tržište marihuane, koja se koristi u medicinske i rekreativne svrhe, procenjuje se da će do 2025. godine dostići vrednost od 34 milijarde dolara.