Jedna biljka industrijske konoplje vredna milion evra ?

Cannabis Balkan Industry Association

Jedna biljka industrijske konoplje vredna milion evra

Bojan Dragićević

Biljka korova vredna milion evra?

Pričamo o industrijskoj (evropskoj) konoplji koju su naši stari zvali i kudelja. Zvanično legalnoj, ali pravno silovanoj biljci mučenici. 

Pokušaću jednostavno da vam objasnim kako se u uzgoju dobija biljka od milion evra. 

Nije baš kao kriptovaluta, ali je realnija i jednako komplikovana da se napravi. 

Da bi dobili konoplju treba prvo da je razmnožimo. Otac i majka će osemeniti stotine malih biljaka. Nijedna od njih nije ista. Kada sve biljke detaljno ispitaju i istraži njihov kvalitet odabere se najbolja.  Ona kosta od 30.000 do 70.000 evra. Ona se drži na posebnom mestu i zove se “Matična biljka”. 

Od nje se kasnije uzimaju komadi i sade u zemlju. To se zove kloniranje. Svi klonovi imaju iste osobine Matice. To se naravno radi na modernim laboratorijama koje imaju savremene farme. 

E, sada ako hocete da kupite tu biljku i da ona bude samo vaša i da jema niko drugi u svetu ona se kreće od 300 000 pa do milion evra. 

Taj zasad pravi i farme koje zaradjuju milijarde, a cela industrija konoplje u Evropi je imala promet od 56 milijardi evra. Pričamo o prošloj godini. 

Ovde nisam naveo Kinu najvećeg proizvodjača i SAD koja galopira sa prometom ove biljke. 

Ponavljam, pričam o zvanično legalnoj industrijskoj (evropskoj) konoplji.

U svetu se nagli porast uzgajanja konoplje ili već zove “hemp mania” u slobodnom prevodu manija za kudeljom. Mi se i dalje i sa zakonom i sa tržištem se ni ne spremamo za kvalifikacije u ovoj ekonomskoj trci. Konoplji ili kudelji ogromnom potencijalu i velikoj nadi u teškim vremenima koja  nam dolaze.